2012/06/02

Feketecseresznyés brownie



UPDATED: jelenleg ez a recept részt vesz egy cukormentes receptversenyen, a facebook keretében! Ha szeretnél egy szavazattal támogatni (miért ne? :) akkor kérlek, ezen a linken keresztül tedd ezt meg. Telepíteni kell ezt az alkalmazást és máris lehet nyomni egy szavazatot az általad kedvelt süti receptre, akár erre! :) Köszönöm! :)
https://apps.facebook.com/ritareceptversenye/recept.php?a=23

Imádom a brownie-t, bár ez a recept hasonlít nagyon a Stahl féle halálos csokitortához, én most mégis brownie-nak neveztem el. Bár igazság szerint, ha azonnal a sütést követően fogyasztjuk akkor a belseje tényleg úgy folyik mint az igazi brownie-nak, de miután kihűl, már inkább amolyan csokitorta jellege lesz. 
Gondolkodtam, hogy milyen aszalt gyümölcs kerüljön bele, így vásárlást követően először is leteszteltem az aszalt meggyet és cseresznyét :) - szerencsére maradt belőle, mert önmagában is isteni finom! 

Összetevők:
  • 200 g étcsokoládé, kisebb darabokra törve (min. 80 %-os kakaótartalmú legyen) (~ 90 g ch)
  • 150 g vaj, szintén kisebb darabokra vágva
  • 3 db tojás
  • 2-3 ek nyírfacukor / steviapor (utóbbival 0 g ch) 
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai
  • 30 g tk liszt (rozsliszttel 23 g ch)
  • pici só
  • 100 g aszalt meggy vagy cseresznye (39 g ch - cseresznyéből csináltam)
  • 50 g fehér csokoládé, kisebb darabokra törve (~ 45 g ch)
  • bio karobpor (szentjánoskenyérmag őrlemény) vagy kakaópor a tetejére (opcionális)

Elkészítése: 
Az étcsokit és vajat gőz fölött homogén állagúra keverem, majd picit félre teszem és hűlni hagyom. Ezalatt felverem a tojást (külön a fehérjét és külön a sárgáját) cukorra és a vaníliával, majd a sárgájához keverem a lisztet pici sóval és végül óvatosan fakanállal a felvert tojásfehérjét is hozzáforgatom. Ezt követően jön az aszalt gyümölcs és az apróra vágott fehér csoki. Sütőpapírral bélelt téglalap vagy torta formába teszem és kb. 15 percig sütöm. Nem érdemes hatalmas formát választani, mert annyira úgy sem lesz magas a sütemény, mert élesztő sincs a tésztában. Amikor már látszik a tetején, hogy megsült azonnal is ki veszem. A kakaópor csak a  végén, tálaláskor kerül a tetejére. (karob vagy cukrozatlan kakaópor) Díszítésként tettem még a tetejére is az aszalt gyümölcsökből, tálaláskor csakúgy mint a szokásos brownie-hoz ehhez is mehet egy - két kanál diétás vanília fagylalt. :)  

Nem feltétlen cukorbetegeknek kitalált desszert, tehát aki szigorúan cukorbeteg diétát folytat, az ezt vegye figyelembe! (egy szelet kb. 20 g ch-ot jelent, fagylalt nélkül)