Van ugyanis protein porom itthon, a zabot minden formájában szeretem, a chia magot pedig már régóta használom (omega 3, többszörösen telítetlen zsírsavban gazdag), de leginkább csak salátákra vagy a reggeli müzlibe, sütikbe. Proteinnek alacsony a szénhidrát és magas a fehérje tartalma, ezért kiváló fogyókúrázók és sportolók körében. A protein porok általában nem ártanak, de azért érdemes megnézni az összetevőket. Arra figyelni kell, hogy taurint és kreatint ne nagyon tartalmazzanak. A taurin hosszú távon memóriazavart okoz, illetve koffeinnel együtt fogyasztva megterheli a szívet, a kreatin pedig kiszáradást okozhat, bár tömegnövelő is egyben és az izom-összehúzódásért felel.
Kicsit módosítani fogom ezt a receptet, mert nem fogok cukrot használni. Hasonló süteményt készítettem már, csak abban inkább a különféle zab, tönkölybúza őrlemények domináltak, itt viszont a protein-en van a hangsúly! Kis mennyiséghez írom le a hozzávalókat, mert egyedül csak én vagyok protein felhasználó a 'családban', más részről pedig sejtem, hogy nagyon jó lesz, és tartok tőle, hogy azonnal meg is eszem az összeset :)
Hozzávalók:
- 1 csésze natúr zabpehely
- 2-3 alma felszeletelve szószként lesz elkészítve
- 1/2 citrom leve
- 2 csésze csokis protein por
- 1 marék aszalt gyümölcs (cseresznye, meggy, szilva, sárgabarack)
- 1 ek fahéj
- 1-2 kk chia mag
- xilit, kókuszvaj (el lehet hagyni)
A zabpelyhet szétterítem egy kibélelt tepsiben és alacsony hőfokon nagyon picit pirítom csak meg (max. 10 percig). Amíg a zabpelyhek pirulnak az almaszeleteket a kifacsart citrom levével együtt kevés vízben puhára, szószosra főzöm. Ha kész, leöntöm róla a maradék vizet, hűlni hagyom és csak azt követően turmixolom össze. Minden összetevőt egy nagy tálban összekeverek, tehát a megpirított zabpelyhet, almaszószt, csokis proteint, aszalt gyümölcsöket. Erre jöhet rá egy pici fahér, xilit ha nem lenne elég édes és végül a chia mag.
A chia magnak semmilyen jellegzetes íze nincsen és teljesen el is vegyül a keverékben. Én még müzlibe szoktam beletenni, akkor a tej vagy nedvesség hatására picit megduzzad, de ízre nem változik.
Sütőformába simítom a keveréket és kb. 180 fokon 15-20 perc alatt megsütöm, csak ha a sütés előtti fázisnál el nem fogy... merthogy még úgy is isteni finom! :)
A chia magnak semmilyen jellegzetes íze nincsen és teljesen el is vegyül a keverékben. Én még müzlibe szoktam beletenni, akkor a tej vagy nedvesség hatására picit megduzzad, de ízre nem változik.
Sütőformába simítom a keveréket és kb. 180 fokon 15-20 perc alatt megsütöm, csak ha a sütés előtti fázisnál el nem fogy... merthogy még úgy is isteni finom! :)
Omega 3 többszörösen telítetlen esszenciális, vagyis nélkülözhetetlen zsírsav. Általánosságban elmondható, hogy a szív és érrendszeri betegségek, érelmeszesedés, tombózisveszély kialakulásának csökkentésében jelentős szerepet játszik. A kutatások egészen az grönlandi eszkimók táplálkozásáig vezethető, amikor is kimutatták, hogy náluk az érrendszeri betegségek aránya alig éri el a 10% -ot, míg pl hazánkban ez az arány több, mint 50%. Kiderült, hogy az eszkimók táplálkozásában jelentős mértékű az omega 3 zsírsavak mennyisége, vagyis több mint 5-10 mg/nap.
Az omega 3 zsírsav alapvetően két nagy csoportra osztható:
Az omega 3 zsírsav alapvetően két nagy csoportra osztható:
- rövid láncú, 3 telítetlen kettős kötéssel rendelkező zsírsav pl. az alfa - linolénsav (ALA), mint pl: chia, lenmag, dió, kendermagolaj, mogyoró, tökmag olaj
- hosszú láncú, 5-6 telítetlen kettős kötést tartalmazó zsírsav, mint a eikozapentaénsav (EPA), és dokozahexaénsav (DHA): tengeri halak tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben, mint pl. lazac, hering, szardínia, hekk, tonhal