2012/06/10

Csokis protein szelet

Na vééégre...!!!  Eredeti recept itt: http://www.originalchia.hu/protein-szelet-nem-csak-testepitoknek/

Csokis protein por

//www.originalchia.hu/



Van ugyanis protein porom itthon, a zabot minden formájában szeretem, a chia magot pedig már régóta használom (omega 3, többszörösen telítetlen zsírsavban gazdag), de leginkább csak salátákra vagy a reggeli müzlibe, sütikbe. Proteinnek alacsony a szénhidrát és magas a fehérje tartalma, ezért kiváló fogyókúrázók és  sportolók körében. A protein porok általában nem ártanak, de azért érdemes  megnézni az összetevőket. Arra figyelni kell, hogy taurint és kreatint ne nagyon tartalmazzanak. A taurin hosszú távon memóriazavart okoz, illetve koffeinnel együtt fogyasztva megterheli a szívet, a kreatin pedig kiszáradást okozhat, bár tömegnövelő is egyben és az izom-összehúzódásért felel.

Kicsit módosítani fogom ezt a receptet, mert nem fogok cukrot használni. Hasonló süteményt készítettem már, csak abban inkább a különféle zab, tönkölybúza őrlemények domináltak, itt viszont a protein-en van a hangsúly! Kis mennyiséghez írom le a hozzávalókat, mert egyedül csak én vagyok protein felhasználó a 'családban', más részről pedig sejtem, hogy nagyon jó lesz, és tartok tőle, hogy azonnal meg is eszem az összeset :)

Hozzávalók: 
  • 1 csésze natúr zabpehely
  • 2-3 alma felszeletelve szószként lesz elkészítve
  • 1/2 citrom leve
  • 2 csésze csokis protein por
  • 1 marék aszalt gyümölcs (cseresznye, meggy, szilva, sárgabarack)
  • 1 ek fahéj
  • 1-2 kk chia mag
  • xilit, kókuszvaj (el lehet hagyni)

A zabpelyhet szétterítem egy kibélelt tepsiben és alacsony hőfokon nagyon picit pirítom csak meg (max. 10 percig). Amíg a zabpelyhek pirulnak az almaszeleteket a kifacsart citrom levével együtt kevés vízben puhára, szószosra főzöm. Ha kész, leöntöm róla a maradék vizet, hűlni hagyom és csak azt követően turmixolom össze. Minden összetevőt egy nagy tálban összekeverek, tehát a megpirított zabpelyhet, almaszószt, csokis proteint, aszalt gyümölcsöket. Erre jöhet rá egy pici fahér, xilit ha nem lenne elég édes és végül a chia mag.
A chia magnak semmilyen jellegzetes íze nincsen és teljesen el is vegyül a keverékben. Én még müzlibe szoktam beletenni, akkor a tej vagy nedvesség hatására picit megduzzad, de ízre nem változik.

Sütőformába simítom a keveréket és kb. 180 fokon 15-20 perc alatt megsütöm, csak ha a sütés előtti fázisnál el nem fogy... merthogy még úgy is isteni finom! :)

 

Omega 3 többszörösen telítetlen esszenciális, vagyis nélkülözhetetlen zsírsav. Általánosságban elmondható, hogy a szív és érrendszeri betegségek, érelmeszesedés, tombózisveszély kialakulásának csökkentésében jelentős szerepet játszik. A kutatások egészen az grönlandi eszkimók táplálkozásáig vezethető, amikor is kimutatták, hogy náluk az érrendszeri betegségek aránya alig éri el a 10% -ot, míg pl hazánkban ez az arány több, mint 50%.  Kiderült, hogy az eszkimók táplálkozásában jelentős mértékű az omega 3 zsírsavak mennyisége, vagyis több mint 5-10 mg/nap.

Az omega 3 zsírsav alapvetően két nagy csoportra osztható:
  1.  rövid láncú, 3 telítetlen kettős kötéssel rendelkező zsírsav pl. az alfa - linolénsav (ALA), mint pl: chia, lenmag, dió, kendermagolaj, mogyoró, tökmag olaj
  2.  hosszú láncú, 5-6 telítetlen kettős kötést tartalmazó zsírsav, mint a  eikozapentaénsav (EPA), és dokozahexaénsav (DHA): tengeri halak tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben, mint pl. lazac, hering, szardínia, hekk, tonhal
Az emberi szervezet képes ALA zsírsavból EPA és DHA zsírsavat előállítani, de ehhez megfelelő mennyiségű linolénsavra van szükség. Ajánlott napi bevitele az omega 3 zsírsavnak nők esetében 1,1 mg, férfiak esetében pedig 1/6 mg/nap.