2013/02/03

Csicsókakrémleves pirított gombával és törökmogyoróval


A csicsóka angolul jeruzsálemi articsókát jelent, függetlenül attól, hogy semmi köze az articsókához és még csak nem is Jeruzsálemből származik! A virágja a napraforgó virágjára hasonlít, a napraforgó olaszul pedig girasol, valószínűleg a hasonló hangzás miatt nevezik jeruzsáleminek. A gumója hasonlít a kicsírázott krumplihoz, belseje viszont sokkal fehérebb, mint a krumplinak, de szerteágazó is lehet, ezért a gyömbérhez is szokták hasonlítani. Íze jóval édesebb, mint a közönséges krumplinak.

A csicsókát piacon szoktam beszerezni, de sajnos nem minden piacon kapható, viszont felfedeztem, hogy létezik online zöldségrendelés, tehát online zöldség -/ gyümölcs rendelés.  Pár nappal a kiszállítás előtt megrendeled, és nemsokára mehetsz is érte, vagy ha nem tudsz érte menni, mert olyan sokáig dolgozol (mint én :-( ) akkor kiszállíttatod. Az a jó benne, hogy a rendelt mennyiségeknek megfelelően gyűjtik be a termést, magyar gazdálkodóktól, láthatod a pontos forrást, kiválaszthatod, hogy 50 km-es körzetből származzon, sőt ha nagyon ragaszkodsz hozzá, akkor válogathatsz a csak bio-termékek közül is, de minden termék alapból megbízható gazdálkodásból származik! Én innen rendelek: www.szatyorbolt.hu vagy www.nekedterem.hu. Ha valaki ismer más forrást is, az azonnal szóljon! :) 

A csicsókának nagyon magas a rost tartalma, sokkal magasabb, mint a közönséges krumplinak. Fontos inulint tartalmaz, ami a szervezetben fruktózzá (gyümölcscukor) alakulva könnyebben és gyorsabban emészthetőbb a répacukornál. Egyfajta ballasztanyagként működik, vagyis fokozza a jóllakottságot, felgyorsítja az emésztést így meggátolja a székrekedést. Jelentős kálium, kalcium, magnézium, cink és B vitaminok forrása, ráadásul aminósavakat is tartalmaz, segítve ezzel az izomépítést (kondizók előnyben! J). De a legfontosabb jellemzője mindközül, hogy kiváló probiotikum az inulinnal köszönhetően, vagyis segíti a bélben a „jó” és egészséges baktériumok működését. Nem emeli a vércukorszintet, vagyis a cukor lebontásához nincs szükség inzulinra, még nagyobb mennyiség fogyasztása esetén sem. (forrás: Jonny Browden Phd.: Low – Carb Life: Chossing the Diet That’s Right for You from Atkins to Zone)

Sokféle formában ehetjük, levesként, vagy köretként (Csicsókás cukkini sütőben), étrend-kiegészítők formájába is kapható; inulin porként vagy lekvárként láttam már sok helyen. 

És akkor a recept, téli leves, vagyis csicsóka krémleves felturbózva gombával és kevés törökmogyoróval. A recept a téli Szufléból való egyébként. (2012. Téli szám)

Hozzávalók (4 személyre): 
  • 350 g megtisztított csicsóka (84 g ch) 
  • 200 g vargánya gomba (10 g ch) 
  • 1,5 l húsleves alaplé
  • 1 fej vöröshagyma (8 g ch) 
  • 30 g törökmogyoró durvára törve (kb. 3 g ch)
  • kakukkfű, só, bors
Elkészítés:
  1. Csicsókákat megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd alufóliába tekerve kb. 20-25 percre kb. 200 fokra a sütőbe tesszük.
  2. A félig megpuhult csicsókákat sütőből kivesszük, kókuszzsíron az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd beletesszük a csicsókát, picit összeforraljuk majd felöntjük alaplével, megszórjuk kakukkfűvel és kb. 15 percig főzzük, majd félretesszük, picit hagyjuk kihűlni. 
  3. Elővesszük a botmixert és sűrű krémmé pürésítjük a levest. (eredeti recept szerint itt kerülhet bele egy evőkanál vaj, én ezt kihagytam belőle). Valójában ezáltal a leves alapja össze is áll, nem teszek bele se tejfölt, se tejszínt, maga a csicsóka tartalmaz minimális keményítőt, így önmagában is sűrű lesz a leves. 
  4. Jöhet a feltét: a gombát apróra vágom és forró serpenyőben kókuszzsírral és kevés kakukkfűvel barnára pirítom, majd mehet bele a törökmogyoró, sózom és borsozom és még pár percig összeforralom, és a kiporciózott leves tetejére szóróm. 
Összesen 4 adag készült, nem lett túl sűrű (de én így szeretem), és adagonként 26 g ch-ot tartalmaz, a sok - sok inulinnal együtt! :) 



extra - feltét (pirított zsemlekockák - nálam extra méretben :), a sima fehér lisztet meg nem vető és szénhidrátot nem számoló ínyenceknek! :)


Nincsenek megjegyzések: