2013/02/17

Egyszerű brokkoli krémleves

Szeretem a brokkolit, igaz régebben problémáim voltak az elfogadásával... mármint az íze miatt, aztán mivel rengeteg hasznos tulajdonsága van a "fura" íze mellett és egyre többet olvastam róla, kezdtem megkedvelni ezt az egészen  sötétzöld növényt! :) apropó, tudtátok, hogy a sötétzöld színű zöldségek a rák és egyéb daganatos sejtek előfordulását csökkentik, ugyanis tele van antioxidánsokkal? + a brokkoli még béta karotinban is gazdag, mint sok más sárga, narancsszínű vagy sötétzöld növény! 

A brokkolit a testépítők is szeretik, mert rengeteg kalciumot tartalmaz, ami segíti a szálkás izomzat elérését vagyis a kalcium hatással van a zsír lebontására és raktározására. Ezen kívül rengeteg krómot is tartalmaz, ami szükséges a fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztéséhez, ráadásképpen pedig a vércukorszint szabályozásban is szerepe van, növeli a sejtek inzulinérzékenységét. És ha mindez még mindig nem lenne elég, akkor jó ha tudjátok, hogy ösztrogénszabályzó hatása is van (mellrák ellen véd!), vagyis segít lebontani az ösztrogént a (női) szervezetben. (erről picit bővebben, de érthetően itt olvashattok: http://www.hormonharmonia.hu/eletmod/osztrogen-lebontasa/)

És akkor a recept! Hozzávalók: 
  • 1 nagy fej brokkoli rózsáira szedve
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 ml alaplé / vagy bio zöldségleves kockával felöntött tiszta víz
  • 2 ek növényi tejszín 
  • só, bors, szerecsendió
  • kókuszzsír
Elkészítése: 
  1. A brokkolit rózsáira szedem és alaposan megmosom. 
  2. Egy edényben felforrósítom a kókuszolajat és beledobom az apróra vágott hagymát, majd a fokhagymát is. Megforgatom benne a brokkoli rózsákat, végül pedig felöntöm alaplével vagy sima tiszta vízzel és zöldségleves kockával puhára főzöm a brokkolikat. 
  3. Kb. 15- 20 perc után félrehúzzuk a tűzről és kézturmix segítségével pürésítjük. 
  4. Visszatesszük pár perce a főzőlapra és kevés tejszínnel, sóval, borssal és szerecsendióval összeforraljuk. 
A brokkolinak szénhidrát tartalma annyira kevés, hogy a cukorbeteg diétában nem kell vele számolni, tehát önmagában a leves kevesebb mint 10 g szénhidrátot tartalmazhat. (szénhidrátot jelenthet a tejszín - ezért akár ki is lehet hagyni -, de a hagymákban is van csekély mennyiségben, valamint maga a zöldségleves alap is tartalmazhat minimális mennyiségben) 









Nincsenek megjegyzések: