2013/04/07

Répás cupcake kókuszos toppinggal - szintén a nyuszik ünnepére :)

UPDATED: jelenleg ez a recept részt vesz egy cukormentes receptversenyen, a facebook keretében! Ha szeretnél egy szavazattal támogatni (miért ne? :) akkor kérlek, ezen a linken keresztül tedd ezt meg. Telepíteni kell ezt az alkalmazást és máris lehet nyomni egy szavazatot az általad kedvelt süti receptre, akár erre! :) Köszönöm! :)
https://apps.facebook.com/ritareceptversenye/recept.php?a=23

Csinálok egy diétát ami nem az állandó szénhidrát számolgatós... :), ill nyilván erre mindig oda kell, hogy figyeljek, de most a lényeg, hogy más céllal, de egy hónapig nem ehetek glutén fehérje tartalmú ételt, szóval gluténmentesen élek! Vagyis nemcsak a főétel, de az édesség is gluténmentes kell, hogy legyen. Mindemellett nem eszem most egy hónapig húst, tejet, tojást, semmilyen állati eredetű terméket. Ööö, a részletekbe most nem mennék bele, hogy miért... ;-) inkább lássuk a receptet: 

Hozzávalók:
  • 200 g mandulaliszt (1 zacskó mandula ami általában 200 g kiszerelésben kapható lisztté őrölve)
  • 80 g dió lisztté őrölve vagy fele- fele arányban lisztté és durvára őrölve
  • 3 közepes alma szószként elkészítve (citromlével és vízzel megfőzzük, majd összeturmixoljuk)
  • 200 g sárgarépa reszelve
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 kk fahéj
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • 1/2 kk kardamom
  • 1/2 dl növényi tej (zabtejet használtam)
  • ízlés szerint cukor (kókuszcukor/xilit/stevia vagy szirupos megoldás: agavé, méz)
  • 2-3 ek durvára vágott dió / törökmogyoró

Kókusz "puding": 
  • 1-2 ek kukoricadara
  • 1 dl növényi tej
  • 2-3 ek kókuszpor / kókusz lisztessé őrölve
  • kevés cukor (xilit porcukor formájában)

Elkészítés: 
  1. Egy nagy tálba összekeverem a mandulalisztet és őrölt diót a szódabikarbónával és a többi fűszerrel. 
  2. Egy másik tálban pedig a reszelt répához adom az almaszószt és ha nem szeretném hogy darabos legyen, még ezt is összeturmixolom (én így tettem) 
  3. Majd a két tálat összevegyítem, kevés durvára vágott diót is teszek bele, ha nagyon tapadna a tészta, akkor liszttel lazítom még fel (mandula vagy dió - liszt) ha pedig túl száraz, akkor kevés növényi tejet keverek még hozzá. 
  4. Formákba öntöm és 185 fokon 25 percig sütöm. Hagyom teljesen kihűlni.
  5. Amikor kihűltek a cupcake-ek, akkor elkészítem a pudingot ami a tetejére fog kerülni: kevés kukoricadarát növényi tejjel összeforralok, ügyelve arra, hogy csomómentessé kavarjam közben a kukoricát. Ekkor mehet bele a kókuszpor és a kevés cukor, amit óvatos kevergetések közben pudingos állagúvá keverek. 
  6. Félrehúzom, hagyom egy fél percig megdermedni és öntöm is a cupcake-ek tetejére. Azonnal hűvös helyre teszem. 

A nyuszi sablonokat a netről töltöttem le, egyszerűen rákerestem a következőre: "easter cupcake wrapper", és a választék döbbenetesen nagy... :) majd színes nyomtatóval kinyomtat és kényelmes 1-2 órában szépen kivág... eléggé macerás, de ugye milyen szép lett? :) 

Nincsenek megjegyzések: